Wat is de waarde van vitamine D in deze barre tijden?
De geleerden zijn het er niet over eens. Beschermt een hoge spiegel nu wel of niet tegen een ernstig verloop van COVID-19? Dit akelige virus herbergt nog zoveel geheimen. Kenners denken dat het nog jaren kan duren voor we daar gefundeerde uitspraken over kunnen doen. Toch wijzen veel vingers naar de gevaren van een lage spiegel en is het bekend dat veel Nederlanders met name ’s winters lage vitamine-D-waarden hebben. Verklaarbaar, omdat de belangrijkste bron onze huid is, die vitamine D aanmaakt onder invloed van de zon.
Al langer is bekend dat we vitamine D nodig hebben voor onze botgezondheid. Maar uit recenter onderzoek lijkt er ook een rol weggelegd voor een goed functionerend immuunsysteem en bescherming bij luchtweginfecties.
Recent vond de Gezondheidsraad dat er geen aanwijzingen zijn, dat vitamine D beschermt tegen het krijgen van COVID. En dat lijkt een waarheid als een koe. Het zou al te mooi zijn: geen vaccinatie meer nodig, iedereen aan de vitamine D. Er zijn echter wel veel onderzoeken die een relatie zien tussen een lage vitamine-D-spiegel en de ernst van de ziekte. Onduidelijk hierbij is nog of de lage spiegel oorzaak of gevolg is van de infectie.
Verantwoorde medische conclusies in de strijd tegen COVID-19 vereisen veel data (die er nog niet zijn) en bepaalde voorwaarden (die onder de huidige omstandigheden niet altijd mogelijk zijn) en laten daarom op zich wachten. In crisistijd heb je echter niet de luxe om daar op te wachten.
Omdat vitamine D goedkoop en relatief veilig is, lijkt het daarom een praktisch advies om vitamine D aan te vullen. Een goed advies vind ik dat van dokter William Cortvriendt. Hij zegt het in zijn Actieboek tegen COVID-19 (voor iedereen gratis te downloaden via https://hoewordje100.nl) zo:
- Vitamine D is goedkoop en kun je veilig innemen. Heb je een onderliggende aandoening (tuberculose, sarcoïdose) overleg dan met je behandelaar. Een dosering tot 10.000IE per dag is veilig, maar zoveel is niet nodig.
- Totdat je vitamine-D-spiegel bekend is, raad ik iedereen aan tijdens deze pandemie om 3000 IE per dag (75 microgram) te nemen. Zodra je die spiegel weet, kun je beter doseren en voorkom je onnodige kosten. Dan ook calcium bepalen, omdat dit soms hoger wordt bij langdurig gebruik van nog hogere doseringen en daarmee de kans op nierstenen vergroot.
Er is discussie over welke vitamine-D-spiegel de optimale is. De Gezondheidsraad beperkt zich tot de botgezondheid en streeft naar waarden boven 20ng/ml = 50nmol/l. Let even goed op de eenheden: die worden nog wel eens verwisseld. De gewenste spiegels ter voorkoming van ernstige luchtweginfecties zijn niet bekend, maar er zijn wel aanwijzingen dat spiegels rond de 60 ng/ml = 150nmol/l een krachtige bescherming lijken te geven tegen het krijgen van kanker*.
Na mijn verblijf op Lesbos zomer 2017, waar ik een half jaar vooral buiten gewerkt en geleefd heb, bleek ik bij thuiskomst tot mijn verbazing een vitamine-D-tekort hebben. Sindsdien dus aan de suppletie en wel degelijk dagelijks 3000IE nodig om op peil te blijven.
Ten aanzien van corona is het effect voorlopig nog onduidelijk, maar gezien de veiligheid en de prijs lijkt vitamine-D-aanvulling de moeite waard.
*Uit: Kankervrij, door William Cortvriendt